Útmutató a borítékok méretéhez, méretéhez és formátumához

 

 

 

Forgalmazás MAGYARORSZÁG

Egyedi papírdobozok és nyomtatott dobozok gyártása - kérdőív a Magyar Köztársaság számára:
https://www.csomagolaskiraly.hu/egyedi-gyartas/

 

Distribúcia SLOVENSKO

Výroba bublinkovej fólie na mieru a fólie s potlačou- dopytový formulár pre Slovenskú republiku:
https://www.obalnet.sk/zakazkova-vyroba/

Distribuce ČESKO

Výroba bublinkových folií zakázku a fólií s potiskem - poptávkový formulář pro Českou republiku:
https://www.obalnet.cz/zakazkova-vyroba/

zakázková výroba lepicí pásky
 
Boríték méret útmutató csomagolaskiraly.hu

Hasznos útmutató a borítékok méreteiről és típusairól (metrikus rendszer)

Ahhoz, hogy jobban megértsük a papírborítékok felosztását és jelölését, azaz a szabványos C4, B4, E4, DL, vagy négyzet alakú borítékot, először is fel kell ismernünk a közismert papírformátumokat, úgy mint: A8, A7, A6, A5, A4, A3, A2, A1, A0. A legelterjedtebb formátum az A4, amit az irodában, oktatásban, közigazgatásban és háztartásban is használnak. Ez 210 x 297 mm méretű. Minél kisebb az A betű utáni szám, annál kisebb a papírméret, így az A5-ös formátum az A4-es formátum fele, tehát 148 x 210 mm-es méretű. Ezzel szemben minél kisebb az A betű utáni szám, annál nagyobb a papírméret, tehát az A3-as méret az A4-es változat duplája: 297 x 420 mm. Táblázatunkban minden papírméretet megtalál.

A levélborítékokra Európában az ISO 269 által előírt 10 szabványosított méret létezik, amelyek szerint a borítékokat B, C, E és DL betűkkel jelölik. Egyszerűen fogalmazva, csak helyettesítsük az A papírmérethez tartozó betűt B, C, vagy E betűvel. Tehát ha például egy A4-es papírlapból álló dokumentumot kell elküldenie, vagy tárolnia, akkor olyan borítékot használjon, amelybe egy A4-es papírlapból álló dokumentum fér. A boríték belső méreteinek tehát nagyobbnak kell lennie, mint az A4-es méret (210 x 297 mm), emiatt ehhez a dokumentumhoz a 229 X 324 mm-es C4-es boríték alkalmas. Ugyanezt az eljárást kell követni a többi papírméret (pl.: A5, A3) esetében is.

De mi van akkor, ha nem egy A4-es dokumentumot kell elküldeni, hanem egy köteget (tegyük fel 100 lapot), például egy katalógust? Így ugyanaz a formátum, de jelentősen 100 ívvel megnő az összes dokumentum teljes vastagsága. Ezért ilyen célokra célszerű B borítékokat használni, amelyek mindkét oldalon kb. 10 mm-rel nagyobbak, mint a C borítékok. Példánkban tehát a B4-es borítékok mérete 250 x 353 mm * - ez jellemző katalógusok, vagy nagy mennyiségű nyomtatványok küldésére. Érdemes megfontolni a terjedelmesebb üzleti táskák használatát, amelyek szálerősítésűek, megerősített fenékkel rendelkezhetnek. Ezek nagyobb papírkötegek postázására alkalmasak.

 TIPP: Tudta, hogy a papírborítéknak mindig a hosszabbik oldalán van a nyílása, míg az üzleti papírzacskónak a rövidebbik oldalán?

Ne feledkezzen meg az E jelölésről sem, ugyanis a borítékokat leggyakrabban így használják több különálló boríték küldésére, például amikor üzleti leveleket (postai küldeményeket) kell továbbítani.

Jelölés, Típus, borítékméretek és megfelelő papírméretek

Formátum

Méretek mm-ben

Formátum egyezések

C0

917 x 1.297 mm

A0 papírlap

C1

648 x 917 mm

A1 papírlap

C2

458 x 648 mm

A2 papírlap

C3

324 x 458 mm

A3-as papírlap

C4

229 x 324 mm

A4-es papírlap A3-as lap félbehajtva

C5

162 x 229 mm

A4-es papírlap A3-as lap félbehajtva

C6

114 x 162 mm

A6-os papírlap A4-es lap 3 egyenlő részre hajtogatva

C7

81 x 113 mm

A7-es papírlap A5-ös lap 4 egyenlő részre hajtogatva

C8

57 x 81 mm

A8-as papírlap

C9

40 x 57 mm

A9-as papírlap

C10

28 x 40 mm

A10-as papírlap

A DL borítékok jól ismertek és gyakran használják mind az üzleti, mind a hivatalos levelezéshez. Az A4-es papírt harmadolva (hajtogatva) elérheti az ideális levélméretet ezekhez a DL borítékokhoz. Az úgynevezett "DL borítékok" a legnépszerűbbek az üzleti levelezés és a számlák küldésére, nem utolsó sorban mutatósak is.

Formátum

Méretek mm-ben

Formátum egyezések

C5+

162 x 235 mm

A5-ös papírlap. Egyszerre hajtogatott A4-es lap

DL

110 x 220 mm

A4-es lap 3 egyenlő részre hajtva a szélesebb oldal mentén.

DL+

114 x 229 mm

A4-es lap harmadokra hajtogatva ("plusz" formátum).

DL+

280 x 400 mm

B4 lap

B4

250 x 353 mm

Borítékbetét formátum C4

B5

176 x 250 mm

Borítékbetét formátum C5

B6

125 x 176 mm

Borítékbetét formátum C6

A borítékok ablakonkénti megoszlása

A legtöbb könyvelési és számlázó program lehetővé teszi, hogy a levél nyomtatási fejlécét úgy állítsa be, hogy a címzett fejléc a borítékablak bal vagy jobb oldalán legyen. Így nem kell újra begépelnie a borítékot, és nem kell időt vesztegetnie

A borítékok típusai a zárási mód szerint

          Nedvesítő csíkkal: a gyermekkorunkból ismert tipikus borítéknyalás, amikor a boríték lapján egy ragasztócsík van, amely nedvesíti és így aktiválja a ragasztót.

           Kétkarikás öntapadós: mindkét fedőlapon ragasztó van, a borítékot lezárják, a fedőlapok összeillesztése után a ragasztó aktiválódik.

           Öntapadós letéphető fedőszalaggal (szalaggal): a ragasztó a fedőszalag alatt van, ami a szalag letépésekor aktiválódik

          Egyéb változatok: Találhatók olyan borítékok is, amelyek hajlítással, mágnessel, nyomtatással, kampóval vagy zsinórral zárhatók.

Borítékok anyag szerint

Ha olyan árut kell elküldenie, amelynél nagyobb védelmet szeretne a szállítás során keletkező mechanikai sérülésekkel szemben, használjon buborékos borítékokat. Ezek belsejében buborékfólia található, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak, például a törés ellen. A buborékos borítékok legnépszerűbb méretei az A4, A5 vagy A3. Környezetbarát alternatíva az EKO ütésálló borítékok, amelyek belseje kartonpapírral van töltve.

           A műanyag borítékok népszerűek a kiskereskedők, webáruházak körében, mivel olcsóbbak, mint a kartondobozok, gyorsabban és könnyebben kezelhetők, és kevésbé kényesek a tárolás szempontjából, mind a hely, mind az időjárási körülmények (különösen a páratartalom) szempontjából. Textiláruk küldésére szolgálnak, illetve több színben is megtalálhatóak.

             A biztonsági borítékok értékes küldemények (pénz, ékszerek, dokumentumok) küldésére szolgálnak. Speciális csíkkal vannak ellátva, amelyen minden illetéktelen beavatkozás azonnal felismerhető.

            A szállítóborítékok öntapadós réteggel vannak ellátva, letéphető csíkkal, amelynek köszönhetően közvetlenül a szállított árura ragaszthatók. Számlák, szállítólevelek, vámokmányok és promóciós célú dokumentumok elhelyezésére szolgálnak.

            A műanyag üzleti táskák többrétegű fóliából készülnek, ami vízállóvá és kifejezetten szakadásállóvá teszi őket, nem mellesleg tartós filccel felcímkézhetők.

            Színes borítékok - kreatív tevékenységekhez, eredeti kártyákhoz, ajándékozáshoz.

            Csíkos borítékok állami intézményeknek, vállalati levelezéshez, a sokak által ismert csíkos kék, piros barna színű kézbesítő borítékok.

           Piros csíkos borítékok: ezek lehetnek különböző kötelezettségekről és hátralékokról szóló értesítések. A piros csíkos borítékot csak a címzettnek kézbesítik, más nem veheti át, még meghatalmazás útján sem.

            Zöld csíkos borítékok: ezeket a cégek, de a bíróságok is küldik, ezek a szokásos vállalati és hivatalos közlemények, úgynevezett kézbesítési értesítővel, és lehetnek közönséges vagy személyes kézbesítésűek.

            A kék csíkos borítékokat olyan közlésekhez használják, ahol a feladónak adminisztratív visszaigazolásra van szüksége arról, hogy a borítékot kézbesítették és átvették. A kék, a leggyakrabban használt borítékot általában információs levelezéshez használják.

            Az új, lila csíkos boríték, amely nem akut problémát jelez, hanem kötelezettségre, például ki nem fizetett beszedési megbízásra figyelmeztet. Ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy az ügyet közvetlenül a postán oldják meg. A metrikus rendszert használó országokon kívül a borítékok eloszlása eltérő, jellemzően a dél- és észak-amerikai országok, köztük az USA esetében. Ezekre az országokra az ISO 269 borítékméret-eloszlás és táblázat NEM vonatkozik.

Borítéknyomtatás

Egyedi borítékokat is készíthetünk, amelyek reklámszöveggel vagy saját tervezésű grafikával kerülnek kinyomtatásra.

Ha egyik boríték sem felel meg az Ön igényeinek, akkor segíthetnek az europerforált, címkézett, ovális aljú cipzáras tasakok vagy a speciálisan postai dobozok vagy könyvdobozok vagy a 3 és 5 rétegű dobozok, a raklapos euroboxok, a költöztető dobozok, az önzáró dobozok, a tárolódobozok, a palackos dobozok vagy a süteményes dobozok.

Boríték méret útmutató csomagolaskiraly.hu

Ha valami nem világos, kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére telefonon, vagy email-ben a következő elérhetőségek valamelyikén:  +36 1 445 1419; info@csomagolaskiraly.hu
Útmutató a borítékok méretéhez, méretéhez és formátumához
Létrehozva2023. 06. 13.
Az Ön adatvédelme fontos számunkra
Ez a webáruház sütiket használ, amelyek az oldal helyes működését segítik. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a sütik használatába.
Összes engedélyezéseRészletes beállítások