Co je to karton/lepenka

A karton egy-vagy többrétegű keménypapír, amelynek tömege meghaladja a 150 g/m2-t. A kartont gyakran papírnak nevezik, de a karton terminológiailag helyes neve: sima karton. Létezik hullámkarton is, amelyet a sima kartonnal többrétegű karton gyártására használnak. Ebből jellemzően kartondobozok és dobozok készülnek, amelyek átvették a karton megnevezést. A szigetelő és elektrotechnikai kartonokat az építőiparban és az elektrotechnikában használják.

 

A karton kifejezés eredete az Olaszországból származik, ahol a kemény papír cartone-t jelent, és a franciából, ahol a kemény papír a carton. A könyvkötéshez gépi simított kartont használnak. A kartondobozok speciális típusa az italos kartondoboz, amely két rétegből áll, és általában mindkettő polietilénből vagy papírból készül.

 

Csehországban a karton és a hullámkarton megnevezése is különbözik a régiótól és annak nyelvjárásától függően, egyes helyeken a kartont ragasztószalag jelölésére használják.

Dobozok és karton jelölése

  • 2VVL = kétrétegű karton
  • 3VVL = háromrétegű karton
  • 5VVL = ötrétegű karton

 

Az Ön adatvédelme fontos számunkra
Ez a webáruház sütiket használ, amelyek az oldal helyes működését segítik. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a sütik használatába.
Összes engedélyezéseRészletes beállítások