Mi az a polisztirol?

A polisztirol egy kémiai anyag, amelyet sztirol polimerizációjával állítanak elő. A klasszikus szabványos polisztirol a plexire hasonlít és csomagolás, kémcsövek, vegyi valamint laboratóriumi berendezések, zacskók, csomagolóanyagok illetve egyéb olyan termékek készülnek belőle, amelyeket néha műanyagnak nevezünk.

Elõnyei

Könnyû: A súlya nagyon alacsony, ami ideálissá teszi szállításra és csomagolásra.

Szilárdság: Bár könnyû, erõssége és rugalmassága meglepõen magas, amely széles körben használhatóvá teszi.

Hõszigetelés:Az építõiparban gyakran használják szigetelõként, mivel kiváló hõszigetelõ tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a tulajdonság a sztirolgyöngyökbe zárt levegõnek köszönhetõ.

Alacsony költség: Gyártása viszonylag olcsó, és nagy mennyiségben állítható elõ.

Tehát a fõbb elõnyei az alacsony ára, szilárdsága és nagy ridegsége, amelynek köszönhetõen könnyen módosítható. A leggyakrabban négyféle polisztirol használatos.

Fajtái

Szabványos (GPPS)

A szabványos, vagy általános célú (GPPS), az egyik legelterjedtebb formája a polisztirolnak. Átlátszó, kemény és törékeny, ezért gyakran használják csomagolásra, kémiai laboratóriumokban való eszközök készítésére és modellezésre.

Kemény (HIPS)

A kemény (HIPS) tartalmaz egy gumiszerû anyagot, amely rugalmasságot ad neki. Ennek köszönhetõen sokkal kevésbé törékeny, mint a GPPS. Gyakran használják elektronikai burkolatokban, játékokban és háztartási gépekben.

Expandálható (EPS)

Az expandálható (EPS), ismertebb nevén hungarocell, kis tejszerû gyöngyökbõl áll, amelyeket könnyû szénhidrogénnel telítettek, és nyomás alatt hevítik. Ezáltal egy könnyû, szigetelõ anyag jön létre, melyet széles körben használnak csomagolásban, hõszigetelésben és építõiparban.

Extrudált (XPS)

Az extrudált (XPS) az EPS-hez hasonló, de sûrûbb és vízálló. Az építõiparban gyakran használják szigetelésként, mivel nagyobb a hõellenállása és a mechanikai szilárdsága.

Hab

A hab könnyû és rugalmas anyag, melyet gyakran habosítható polisztirol termikus feldolgozásával állítanak elõ. Az autóiparban, csomagolásban és hõszigetelésben is használják.

Amint láthatjuk a polisztirolnak sok fajtája létezik, és rendkívül sokoldalú, és számos iparágban talál alkalmazást. Az egyes típusok különbözõ tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetõvé teszik, hogy megfeleljenek a különbözõ igényeknek és felhasználásoknak.

 

 

 

Az Ön adatvédelme fontos számunkra
Ez a webáruház sütiket használ, amelyek az oldal helyes működését segítik. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a sütik használatába.
Összes engedélyezéseRészletes beállítások