Buborékfólia - történelem, gyártás, típusok és előnyök

 

csomagolaskiraly.hu logo

 

 

Forgalmazás MAGYARORSZÁG

Egyedi papírdobozok és nyomtatott dobozok gyártása - kérdőív a Magyar Köztársaság számára:
https://www.csomagolaskiraly.hu/egyedi-gyartas/

 

Distribúcia SLOVENSKO

Výroba bublinkovej fólie na mieru a fólie s potlačou- dopytový formulár pre Slovenskú republiku:
https://www.obalnet.sk/zakazkova-vyroba/

Distribuce ČESKO

Výroba bublinkových folií zakázku a fólií s potiskem - poptávkový formulář pro Českou republiku:
https://www.obalnet.cz/zakazkova-vyroba/

zakázková výroba lepicí pásky
 
Buborekfolia csomagolaskiraly.hu

Buborékfólia - történelem, gyártás, típusok és előnyök

Mi az a buborékfólia?

A buborékfólia legfontosabb eleme a műanyag zseb, amely levegővel töltve buborékot képez.

Ennek a megoldásnak az előnye a levegő, illetve annak összenyomható tulajdonsága, azaz a levegő térfogatának fizikai összenyomhatósága és visszafelé történő tágulási képessége. Egyszerűen fogalmazva: a buborék több szempontból is úgy működik, mint egy felfújható fürdőszék, mind a víz felszínén, mind a szárazföldön.Tehát korlátozott mértékben rugalmas.

Szigetelőanyag: hőhidak szempontjából szigetel, így az építőiparban használják, ugyanakkor szigetel a nedvesség ellen is, emiatt az elektromos iparban használják a statikus elektromosság ellen.

A buborékfólia tartós, nem engedi be a vizet és a szennyeződést.

A felszínen lebegő buborékfóliát, mint egy fürdőágyat, széles körben használják az úszómedencék felszínének lefedésére és a medence vízhőmérsékletének fenntartására is. A medence vizének gyorsabb felmelegítésére a fekete fólia a legalkalmasabb, mivel a fekete szín vonzza a napfényt. Átlátszó buborékfólia is használható, ahol a napsugarak mélyen behatolnak a medencébe, és így nagyobb mennyiségű vizet melegítenek fel.

A buborékfóliának a kerti esővízhordókban történő víztárolásnál is van haszna a szúnyoglárvák elleni védelem érdekében. Ha buborékfóliát teszünk a felszínre, az lebegve marad, és nemcsak a szennyeződések és levelek, hanem különösen a szúnyoglárvák ellen is lezárja a felszínt. Az új esővíz akadálytalanul folyhat be, a buborékfóliának köszönhetően a tetején lebegve marad.

A buborékfólia születése

1957-ben jelent meg az első buborékfólia, amelynek megalkotása Marc Chavannes és Alfred Fielding érdeme, akik láthatóan nem azt tűzték ki célul, hogy létrehozzák a ma már minden iparágban az egyik legszélesebb körben használt csomagolóanyagot. Kezdetben egy 3D-s tapétát, majd szigetelőt gyártottak, mindez 1961-ben vezetett el a buborékfólia termékvédelemben való használatához BUBBLE WRAP néven.

A termelés dióhéjban

A granulátum formában lévő anyagot több mint 400 fokra olvasztják, amelyet gépekbe - hengerekbe - öntenek, ahol ezt a masszát a kívánt gyártási vastagságra/szilárdságra (qm-ben mérve, úgynevezett mikronokban) lapítják.

Ezután vákuum segítségével zsebek (jövőbeli légbuborékok) képződnek. Ezeket a buborékokat ezután egy másik, különálló, már lapos olvadt anyagréteggel zárják le, hogy megakadályozzák a buborékból történő légszivárgást. Így jön létre egy műanyag buborék, amelyet hosszú gyártási formátumokban levegővel töltenek meg, amelyeket tovább vágnak a kívánt méretekre. A buborékfóliát ezután tekercsekbe tekerik vagy lapokra vágják.

A gyártás során a tulajdonságok módosíthatók - a vastagság/szilárdság, az egyes buborékok mérete (átmérője), a rétegek száma, természetesen a kapott fólia méretei és nem utolsósorban a színkialakítás. Jó példa erre a piros antisztatikus buborékfólia.

Még egy kicsit a buborékfóliánkról, amelyet elsősorban a termékek mechanikai sérülései (összenyomás, ütődések, cseppek) elleni védelmére használunk, de a kartondobozok és egyéb csomagolások belsejében történő rögzítéshez szükséges töltőanyagként is.

A buborékfólia azért népszerű, mert könnyen kezelhető a csomagolásban és az áruk védelmében, perforáltan is elkészíthető, ami felgyorsítja a munkafolyamatot, és nem kell vágni, így a kezelés nemcsak hatékonyabbá, hanem biztonságosabbá is válik.

A buborékfóliát magának az egyes buborékoknak a mérete szerint is fel lehet osztani. A szabványos buborékméret 10 mm, de gyakran használnak 30 mm-es buborékfóliát is.

2 rétegű buborékfólia tekercs 20-200 cm szélességben, 25-270 mi vastagságban, 10 m-től 400 m-ig

3 rétegű buborékfólia tekercs: 20-200 cm szélességben, 50-270 mi vastagságban, 10 m-től 300 m-ig

5 rétegű buborékfólia tekercs: 50-200 cm szélességben,  100-270 mi vastagságban, tekercselés 10 m-től 200 m-ig Buborékfólia laminálással 20-200 cm szélességben, vastagság 40-200 mi, tekercselés 10 m-től 200 m-ig.

Buborekfolia csomagolaskiraly.hu

A fóliák különböző színekben is kaphatók, címkézhetők, nyomtathatók vagy perforálhatók.

Laminálás

A laminált buborékfólia nagyobb védelmet nyújt a tárgyaknak, így alkalmas terjedelmes és nehezebb termékek csomagolására, szigetelésre, szakadás elleni védelemre...

A laminálás lehet:

·        papír: nagyobb szilárdságot biztosít, védi a sérülésre hajlamos törékeny tárgyakat, de bútorok védelmére is használható.

·        habosított polietilén: fémtermékek védelmére használják, hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

·        nem szőtt szövet: nagy szilárdságot biztosít és védelmet nyújt a karcolások ellen.

·        HDPE fólia: mikrotennifólia a nagyobb szúrásveszélyű és csúszásveszélyes tárgyak csomagolására.

·        Alumíniumfólia: az építőiparban szigetelésként használják padlók, tetők esetében.

·        PP fólia polipropilénnel: a tárgyak rendkívül éles részeinek, például tüskéknek és éleknek a védelmére. Ellenáll a szúrásnak, az oldal- és hosszirányú húzásnak.

A buborékfóliák típusai:

·        Elasztikus buborékfólia - akár háromszoros nyújtás, akár hatszoros szúrásvédelem.

·        Antisztatikus buborékfólia - az antisztatikus/ESD megakadályozza az elektrosztatikus töltés kialakulását.

·        Korróziógátló buborékfólia - VCI párolgási korróziógátlókkal telített, hogy a fémtermékek zárt csomagolásban akár 24 hónapig is védve legyenek, tengerentúli szállításhoz, a tengeri sóval szembeni magasabb igényekkel szemben a tárgyak védelmére használják.

·        Nyomtatott buborékfólia - szövegeket, logókat, képeket, 

A fenti típusú buborékfóliák mindegyikét megrendelésre tudjuk gyártani az ügyfél igényei és szükségletei szerint.

Smiley

Repülőgép robbanás elleni szigetelés

 

Az USA-ban voltak olyan lelkesek, akik azt hitték, hogy ha egy szállító repülőgépet megfelelő mennyiségű buborékfóliával szigetelnek a gép belsejében, akkor egy robbanóanyaggal a fedélzeten végrehajtott terrortámadás során/után a robbanást, amelyet általában a repülőgép lezuhanása követett, csak a buborékfóliával meg tudják szüntetni. Egy kísérlet során szó szerint kibélelték egy nagy kapacitású szállító repülőgép törzsének teljes belső terét buborékfóliával, majd ezt a már nem használt, úgynevezett földön fekvő gépet pirotechnikusok segítségével megfelelő mennyiségű robbanóanyaggal a földön felrobbantották. Mit gondolsz? Új felhasználási módot talált a buborékfólia? A repülőgépiparban és így a szállításban is a súly az elsődleges tényező. Itt a buborékfóliának, a maga kis súlyával, minden bizonnyal megvan a maga létjogosultsága, és szuper anyagnak tűnik. Egy másik tényező minden bizonnyal az ár, mint minden más területen a világon. Itt is a buborékfólia dominál más anyagokkal, például az alumíniummal szemben. Sajnos a biztonsági előnyök vagy legalábbis a robbanás hatásainak enyhítése szempontjából a buborékfólia, és így a repülőgép fedélzetének teljes belseje, nem látott semmilyen előnyt. Miután az előkészített töltet felrobbant, a robbanás környezetében keletkezett nyomáshullám a törzsből körülbelül 4 m2 -nyi területet letört, és a repülőgép belső buborékfóliás párnázása nélkül is ugyanolyan lyukat ütött. Összefoglalva, sajnálatos, hogy ez az alkalmazás nem vált be.

Előnyök

Ár, kezelhetőség, széleskörű felhasználhatóság, puha, erős, színes, újrafelhasználható, újrahasznosítható, rugalmas, véd az ütődésektől, szúrástól, sérüléstől, szennyeződésektől, nedvességtől, időjárási viszonyoktól.

Tipp

1. Felhívjuk figyelmét, hogy ez egy ipari gyártás, ahol a gyártási eltéréseket a törvény engedélyezi.

2. A buborékok összenyomása buborékpukkanást, légszivárgást és hámlást okoz, ami segíthet a stressz kezelésében.

Ha valami nem világos, kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére telefonon, vagy email-ben a következő elérhetőségek valamelyikén:  +36 1 445 1419; info@csomagolaskiraly.hu

Buborékfólia - történelem, gyártás, típusok és előnyök
Létrehozva2023. 07. 17.
Az Ön adatvédelme fontos számunkra
Ez a webáruház sütiket használ, amelyek az oldal helyes működését segítik. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a sütik használatába.
Összes engedélyezéseRészletes beállítások